Her biri bir lokmada yenebilecek istavrit, izmarit, mezgit, hamsi, sardalye gibi balıkların sıvıyağda kızartılma usulüdür. Hamsinin, kılçıklı ya da kılçıksız mısır ununa batırılarak kızartılmış hali en sevilen mezelerdendir.
Küçük balıklar arasında ızgaraya uygun olanlar hamsi, çinekop ve sardalyedir. Izgara balık pişirmenin incelik gerektiren tarafı balığın ateş üzerinde kurumasına, esas lezzetini veren içindeki suyun kaybolmamasına engel olmaktır. Bu sebeple balık dilimlenerek, zeytinyağı, tuz ve istenilen baharatlarla terbiye edilmelidir. Lezzetli balık yemenin sırrı budur.
Az kılçıklı ve servisi kolay balıkların (hamsi, levrek,lipsos,lagos,kırlangıç) lezzetlerini kaybetmeyecek şekilde bütün olarak, az su ilavesiyle pişirilme usulüdür.
Balıklar tuzlanarak (sardalye, hamsi) salamurada saklanarak (lakerda) kurutularak (çiroz) çiğ olarak (limonlu hamsi, levrek marine, somon marine) rakı sofralarına soğuk mezedir.
Rakı sofrasında yeri olan nadir çorbalardandır. Ana yemek yerine, içki ve meze servisinden sonra masaya getirilir.
Balık çorbası genel olarak kırlangıç, iskorpit, orfoz, lagos, levrek gibi sert ve beyaz etli balıklardan yapılır. Temizlenmiş parçalara bölünmüş balık parçaları, pırasa, kereviz, havuç, soğan, patates ile tatlandırılarak pişirilir. (mevsimine göre eklenecek sebzeler değişebilir)
Karadeniz dışında Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde yaşayan, oval gövdeli, kafadanbacaklı deniz canlısıdır. Rakı sofralarının vazgeçilmezlerindendir. İyisini yapmak beceri ve ustalık ister. Genellikle tavası ve ızgarası yapılır. Dolması ise efsanedir. Marine edilip yumuşatılmalıdır.
Tarator, Zeytinyağı, sarımsak, pul biber karışımı ya da soya sosu ile servis edilebilir.
Türkiye’nin birçok yerinde tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, on ayaklı, eklembacaklı deniz canlılarıdır. Mezelerin en sevilenlerindendir.
Birçok farklı şekilde pişirilebilen deniz ürünleri arasındadır.
Güveci, Izgarası ve salatası yapılmaktadır.